Fonologické dovednosti v prevenci čtenářských obtíží - Lindušková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na zjišťování úrovně fonologického uvědomění u počátečních čtenářů. Fonologické uvědomění představuje jeden ze základních předpokladů pro úspěšný čtenářský vývoj. Cílem práce je přispět k poznání vztahu mezi fonologickými dovednostmi a čtením v podmínkách transparentní ortografie. Skupina dětí předškolního věku (počet 14) byla průběžně testována po dobu 8 měsíců v oblasti fonologických dovedností (experimentální skupina). Tato experimentální skupina byla testována v polovině prvního ročníku prostřednictvím standardizovaného testu čtení. Kontrolní skupina (děti bez výcviku) měla nižší bodový zisk při závěrečných testech, což odpovídá předem stanovené hypotéze.
Phonological skills in prevention of reading disabilities
Keywords: Fonologické uvědomění u počátečních čtenářů; skupina experimentální a kontrolní; závěrečné zhodnocení