Vůně dálek, vůně květů. Výtvarná kazuistika klientky s diagnózou duševního onemocnění - Smetanová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaobírá nemocí s názvem schizofrenie. V teoretické části je zaměřena na základní terminologii nemoci. Lehce se dotkne Dopaminové teorie a Weinbergerovy hypotézy. Jedna kapitola je dále věnována znakosloví ve výtvarné tvorbě psychotických pacientů a osobám s touto problematikou spjatých. Není zde opomenuta ani zmínka o art brut a pacientském umění. V praktické části se práce věnuje kazuistice konkrétní klientky, která trpí diagnosou paranoidní schizofrenie. Práce v této části vychází z přímého, každodenního kontaktu a práce s pacientkou. Nebudou opomenuty arteterapeutické přístupy a možnosti práce se schizofrenní klientelou. Na základě klientčiny produkce se bude práce snažit analyzovat průběh a vývoj její výtvarné tvorby. Práce se pokusí dokázat, jak je důležité pro schizofrenní pacientku mít možnost výtvarného projevu a dobrého terapeutického vztahu s terapeutem.
Smell of faraway, smell of flowers. Graphic casuistic of a client with psychotic diagnosis
Keywords: schizofrenie; analýza; arteterapie; terapeutický vztah; schizophrenia; analysis; arteteraphy; therapeutic relationship