Problémy lidí malého vzrůstu, postižených achondroplazií a pseudoachondroplazií, v běžných životních situacích - Bláhová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problémy lidí malého vzrůstu, postižených achondroplazií a pseudoachondroplazií, v běžných životních situacích. Teoretická část charakterizuje achondroplazii, pseudoachondroplazii, zdravotní problémy lidí malého vzrůstu, jejich vzdělávání, zaměstnávání, také překážky, obtíže a omezení v jejich životě. Dále popisuje sociálně právní sféru v České republice a občanské sdružení Paleček. Praktická část obsahuje výzkum. Cíl výzkumu je zaměřen na problémy lidí malého vzrůstu v běžném životě. Lidé malého vzrůstu se setkávají s nerůznějšími problémy na ulici, ve škole, v práci, při hledání partnera, v obchodech atd.. Různým překážkám, omezením či obtížím se musejí přizpůsobit, čelit jim nebo je překonat.
The Problems of People of Small Stature, Affected by Achondroplasia and Pseudo Achondroplasia in Normal Life Situations
Keywords: achondroplazie; pseudoachondroplazie; překážky; obtíže; omezení; sociálně právní sféra; občanské sdružení Paleček; achondroplasia; pseudoachondroplasia; barriers; difficulties; limitations; socio-legal sphere; civic association Palecek