Psychologický lyrismus Katherine Mansfieldové - Mrkvičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavní náplní této práce je tématická a textová analýza reprezentativního výběru povídkových textů Katherine Mansfieldové, které jsou ve snaze o větší přehlednost rozděleny do tří skupin, přičemž první a poslední povídková sbírka jsou pro svou jedinečnost nahlíženy samostatně. Pozornost je věnována autorčině osobnímu životu a mezilidským vztahům, kterými se povídky do značné míry inspirují, dále dobovým literárním vlivům a opomenuty nejsou ani básně, které dotvářejí její literární osobnost. Práce je rozšířena o srovnání její literární tvorby s povídkami A.P. Čechova.
Katherine Mansfield: a lyrical analyst of mind
Keywords: Mansfieldová; postimpresionismus; symbolismus; povídky; Mansfield; impressionism; symbolism; short-stories