Diabetes mellitus 1. typu a jeho úskalí - Mikolášová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá muži, kteří trpí diabetem mellitem 1. typu. Kde se zaměřuji, zda muži trpící tímto onemocněním netrpí nedostatečným přísunem jednotlivých živin a zároveň se snažím zmapovat četnost akutních komplikací. V první části teoretické práce se zabývám výskytem diabetu mellitu a jeho typy. V druhé části popisuji pojmy, které jsou vzpjaté s diabetem mellitem. Ve třetí části se podrobně zabývám diabetem mellitem 1. typu, jeho klasifikací, komplikacemi, léčbou a samozřejmě dietními opatřeními a fyzickou aktivitou. V praktické části byla použita jak kvalitativní, tak kvantitativní metoda výzkumu, kdy za pomocí dotazníků a jídelníčků od respondentů. Jsem se snažila zmapovat do jaké míry splňuje diabetická dieta nároky dospělých mužů a zmapovat četnost akutních komplikací u mužů s diabetem mellitem 1.typu v závislosti na stravování a fyzické aktivitě. Z výzkumu vyplynulo, že muži trpící diabetem mellitem 1. typu nejsou ohroženi nedostatečným přísunem jednotlivých živin, příjem tuků byl u poloviny respondentů vyšší než doporučený příjem, zato příjem bílkovin byl splněn, příjem sacharidů byl nižší. Diabetická dieta nastavená dle dietního systému by byla však nedostačující. Dalším zjištěním bylo, že častěji muže trápí výskyt hyperglykémií než hypoglykémií a v obou případech se těmto akutním komplikacím snaží předcházet úpravou dávky inzulínu, což může souviset s tím, že většina respondentů uvedla, že množství sacharidů v jídle pouze odhadují.
Type 1 Diabetes and its difficulties
Keywords: Diabetes mellitus 1.typu; dieta; inzulín; hypoglykémie; hyperglykémie; Type 1 diabetes mellitus; diet; insulin; hypoglycaemia; hyperglycaemia