Benchmarkig nástroj pro měření konkurenceschopnosti podniku - Hynčicová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Benchmarking je proces identifikace, poznání a zlepšení se na základě vynikající praxe, jíž se chce podnik přiblížit. Práce se zabývá porovnáním tří podniků, jejichž předmět podnikání souvisí s hydraulickou činností a prodejem hydraulických komponentů. Cílem je zjistit výkonnost každého z podniků a stanovit nejlepší praxi, tak aby ostatní podniky mohly na základě komparace identifikovat slabší stránky jejich hospodaření. K dosažení daného cíle je využita finanční analýza a také komparativní matematicko-statistické metody. V rámci finanční analýzy jsou stanoveny poměrové ukazatele, které zároveň slouží jako hodnotící kritéria. Tyto hodnoty jsou mezipodnikově komparovány pomocí výkonového, externího benchmarkingu a jeho metod. Na základě zjištěných informací jsou porovnávaným podnikům navržena některá opatření ke zlepšení jejich výsledků vůči vedoucí společnosti.
Benchmarking tool for measuring business competitiveness
Keywords: benchmarking; komparace podniků; nejlepší praxe; hodnotící kritéria; poměrové ukazatele; benchmarking; comparison of companies; best practices; evaluation criteria; ratios