Komunikace Vincenza I. Gonzagy s Rudolfem II. a jeho dvorem v letech 1587-1592 - Schwarz, František (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá vztahem mantovského vévody Vincenza I. Gonzagy k jeho bratranci, císaři Rudolfovi II., v prvních letech Vincenzovy vlády 1587-1592. Zaměřuje se na soudní spory a jiné záležitosti, které vévoda prostřednictvím mantovských vyslanců a agentů řešil na císařském dvoře v Praze. Důraz klade především na Vincenzovy ambice se povznést nad ostatní italská knížata díky úzkému pokrevnímu příbuzenství s rodem Habsburků. Velkou pozornost upírá autor k tomu, jak jednotliví politicky vlivní příslušníci císařského dvora vnímali dary. Mantovští vyslanci, dvorští úředníci a dary v této práci představují základní pojivo vztahů mantovského vévody s císařem.
Communication of Vincenzo I Gonzaga with Rudolph II and his court in the years 1587-1592
Keywords: císař; Mantova; Gonzaga; Vincenzo; vyslanec; dar; emperor; Mantua; Gonzaga; Vincenzo; ambassador; gift