Etická dilemata sociální práce při práci s dětmi a mládeží v nízkoprahových zařízeních - Škodová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2018)
Úkolem této diplomové práce je popsat a shrnout etická dilemata, která se vyskytují při práci sociálních pracovníků v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. Cílem diplomové práce je formulovat jednotlivá etická dilemata, s kterými se setkávají sociální pracovníci při sociální práci s rizikovou mládeží v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež a následně provést rozbor jednoho vybraného etického dilematu pomocí tří etických teorií. Základem sběru informací byl kvalitativní výzkum výzkumná sonda, konkrétně metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru se sociálními pracovníky. Diplomová práce je členěna do pěti kapitol, ve kterých popisuji vznik a vývoj nízkoprahových zařízení, klienty těchto zařízení a aspekty ovlivňující jejich rizikovost. Další kapitoly jsou věnovány etice a etickým dilematům obecně. V závěru diplomové práce je proveden rozbor konkrétního etického dilematu z praxe dotazovaných sociálních pracovníků pomocí tří etických teorií deontologie, utilitarismu a etiky péče. Tím v práci dochází k propojení etiky se sociální prací a poukázání na možnost využití etických teorií v profesní praxi.
Ethical dilemmas of social work in work with children and youth in lowthreshold facilities
Keywords: nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; riziková mládež; sociální práce; etická dilemata; etické teorie; low-threshold facilities for children and youth; risky youth; social work; ethical dilemmas; ethical theories