Obsah jodu v mléce - Hrabec, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Předmětem mé diplomové práce bylo zhodnotit obsah jodu v mléčné surovině a posoudit vliv mlékárenského zpracování mléka na změny jeho obsahu. Diplomová práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v mléčné surovině v České republice před jeho distribucí do prodejní sítě. Odběr vzorků byl prováděn v technologické lince mlékárenského podniku v průběhu dvou po sobě následujících let (2005 a 2006). Celkem bylo odebráno 174 vzorků u kterých byl obsah jodu stanoven modifikovanou metodou Sandell - Kollthofa. Průměrný obsah jodu v konzumním mléce o tučnosti 1,55% byl v roce 2005 534,9 {µ}g · l-1 a v roce 2006 682,0 {µ}g · l-1.
Content iodine in milk
Keywords: Mléko; jod v mléce; sezóna; nadbytek jodu; Milk; iodine in milk; season; iodine abundance