Význam kmenů Mollicutes při urologických infekcích - Šimková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá významem třídy Mollicutes při urologických infekcích. Je zaměřena na diagnostiku urogenitálních mykoplazmat, a to Mycoplazma hominis a Ureaplazma urealyticum. Mollicutes tvoří unikátní skupinu mikroorganismů, které představují nejmenší známý organismus schopný samostatného života. Pro člověka mají největší význam rody Mycoplazma a Ureaplazma. Nejčastěji jsou nacházeny v dutině ústní, v respiračním traktu a urogenitálním traktu. Nejznámější mykoplazma, které způsobují onemocnění urogenitálního traktu, jsou Mycoplazma hominis a Ureaplazma urealyticum. Cílem teoretické části práce bylo shromáždění dostupné odborné literatury na toto téma včetně internetových zdrojů, cílem praktické části práce pak ovládnutí laboratorního vyšetření třídy Mollicutes z urologického materiálu na kmeny Mycoplazma hominis a Ureaplazma urealyticum. Pro naplnění cíle práce jsem také shromáždila výsledky dlouhodobého výzkumného šetření laboratoře z České republiky a ze Slovenské republiky. V bakalářské práci byly také porovnány laboratorní výsledky z České republiky, Kladna a Bratislavy, které byly získány pomocí různých metod, a to pomocí kultivační soupravy a metody PCR. Výsledky šetření jednoznačně poukázaly na to, že kmen Ureaplazma urealyticum se vyskytuje mnohem častěji než kmen Mycoplazma hominis. Souhrnné výsledky jsou ve shodě s literárními údaji o výskytu urogenitálních mykoplazmat. Během zpracování bakalářské práce jsem se naučila technicky zvládat ruční metody práce, včetně izolace DNA mykoplazmat a ureaplazmat. Výsledky poskytují informace o urogenitálních infekcích, diagnostice, léčbě a prevenci, práce tedy může sloužit jako zdroj informací pro zdravotnické pracovníky, studenty zdravotnicích oborů, případně zájemce o tuto problematiku.
The importance of Mollicutes in urological infections
Keywords: Mollicutes; Mycoplazma hominis; Ureaplazma urealyticum; PCR; urologické infekce; diagnostika; molekulárně biologické metody; Mollicutes; Mycoplasma hominis; Ureaplasma urealyticum; PCR; urological infections; diagnostics; molecular biological methods