Luigi Pirandello: l'umorismo ne Il Fu Mattia Pascal - Sedláčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá italským autorem Luigim Pirandellem a jedním z jeho nejznámějších románů: Il fu Mattia Pascal. Hlavním cílem bude najít v románu příklady Pirandellova humoru a dokázat tak, že román je právem označován za jedno z prvních humoristických děl autora. Na začátku práce představím autora a jeho dílo obecně. Poté se zaměřím na jeho esej LUmorismo, která je důležitá pro analýzu románu. V této eseji Pirandello shnrul koncept svého pojetí humoru. Na základě této eseje pak provedu rozbor románu.
Luigi Pirandello: humor in his novel Il Fu Mattia Pascal
Keywords: Luigi Pirandello; Il fu Mattia Pascal; román; esej; humor; rozbor; Luigi Pirandello; Il fu Mattia Pascal; novel; essay; humour; analysis