Italská dramatická tvorba na pražských divadelních scénách (1948-2018) - Srubjanová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná diplomová práce se zabývá italskou dramatickou tvorbou uváděnou mezi lety 1948-2018 na pražských jevištích. Předmětem zájmu je zjištění, jakým italským dramatikům a jejich dílům se podařilo získat místo v repertoáru této nejhustší české divadelní oblasti. První kapitola je věnována roli překladatelů a kulturních institucí, které k uvádění her napomáhají. V druhé kapitole jsou představeny pražské divadelní scény ve vztahu ke konkrétním hrám italské provenience. Třetí kapitola je zaměřena na zkoumané autory a jejich hry s ohledem na politickou, ekonomickou, kulturní a společenskou situaci na českém území. Čtvrtá kapitola obsahuje soupis inscenací, z kterého celá analýza vychází, spolu s utvořenými seznamy italských autorů, divadelních her, překladatelů, scén a režisérů. Práce přináší doposud nezpracovaný přehled divadelních her italské provenience uvedených mezi lety 1948-2018 na pražských scénách zasazený do okolnostních souvislostí.
Italian dramatic works on Prague theatre stages (1948-2018)
Keywords: Italské drama; italští dramatici; pražské divadelní scény; divadelní inscenace; 1948-2018; Italian drama; Italian playwrights; Prague theatre stages; stage plays; 1948-2018