Porovnání vybraných ukazatelů welfare dojnic dojených v dojicím automatu a na rybinové dojírně - Koutek, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce bylo získat a formulovat poznatky o procesu dojení a následné aktivitě dojnic do 30 minut po dojení v dojícím robotu a na rybinové dojírně. K získání výsledků proběhla 3 etologická pozorování ve 3 ročních období. Na farmě s dojícím robotem trvala pozorování nepřetržitě 24 hodin, na farmě s dojírnou po dobu dojení a následného pozorování poslední dojené skupiny dojnic. Při pozorování bylo celkem vyhodnoceno 452 úspěšných dojení na farmě s robotem a 112 dojení na farmě s dojírnou. Co se týče sledovaných dojnic, na obou farmách byly pozorovány kříženky českého strakatého skotu a červeného holštýnského skotu ve stejném podílu křížení. Byly sledovány parametry při procesu dojení a etologické projevy po dobu do 30 minut po dojení, jako je potřeba pití, příjmu krmiva a ulehnutí. Zadání práce vychází z projektu NAZV QJ1210144 a NAZV QJ1530058.
Selected indicators on the welfare of dairy cows in the milking machine and herringbone parlor
Keywords: dojení; dojnice; etologie; welfare; dojicí robot; dojírna; milking; dairy cow; ethology; welfare; milking robot; milking parlour