Srovnání efektivity monitoringu norka amerického /Mustela vison/ a tchoře tmavého /Mustela putorius/ pomocí raftů a sklopců. - Bartáková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé diplomové práce bylo zhodnocení dvou metod monitoringu norka amerického a tchoře tmavého - pomocí živochytných sklopců a pomocí plovoucích raftů. Zatímco první metoda je u nás běžně používaná, v případě druhé metody se jedná u nás o pilotní projekt testování vhodnosti metody, která je už úspěšně používána ve Velké Británii. Sledování probíhalo v letech 2008 (srpen-listopad) a 2009 (duben-listopad) v lokalitě PP Černíč a okolí poblíž Dačic, kde byly vybrány 4 stanoviště. Všechny stopy lasicovitých šelem, zachycené na raftech patřily norku americkému, což odpovídá také údajům z odchytů, během kterých byli do pastí chyceni pouze norci američtí. Počet pozitivních raftů byl vyšší v roce 2008 než v roce 2009 z důvodu eradikace norků v listopadu 2008. Mezi stanovišti byly rozdíly v množství zaznamenaných i chycených norků. V porovnání pastí a raftů byla úspěšnější metoda pomocí raftů.
Comparison of efficiency of box traps and floating rafts as monitors and trap sites for mink (Musela vison) and polecat (Putorius putorius) for population control.
Comparison of efficiency of box traps and floating rafts as monitors and trap sites for mink (Musela vison) and polecat (Putorius putorius) for population control.
Keywords: Norek ameický; Tchoř tmavý; monitoring; GTC mink raft; životachytné sklopce; American mink; Europien polecat; monitoring; GTC mink raft; Live traps