Možnosti a využití wellness u seniorů - Průšová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Anotace Téma bakalářské práce vychází z oborů gerontologie, wellness a výchovy ke zdraví. Z oboru gerontologie čerpá údaje týkající se involučních změn stárnoucího lidského organismu a jejich dopadů na stav seniorů v holistickém pojetí zdraví. V oborech wellness a výchově ke zdraví pak spatřuje prostředky, kterými je možné proces stárnutí zpomalit, oddálit a důsledky degenerativních změn minimalizovat. Všechny tyto snahy mají za cíl zlepšit kvalitu života seniorů a umožnit, co možná nejširší seniorské populaci prožít stáří plnohodnotným a radostným způsobem. V praktické části práce pak byly zkoumány reálné možnosti wellness aktivit pro seniory ve zvolené oblasti - městské části Prahy 7. Za pomoci dotazníkového šetření bylo zjištěno, do jaké míry tato nabídka naplňuje očekávání a uspokojuje potřeby náhodného vzorku seniorské populace. Rovněž bylo zkoumáno, jakými prostředky sami senioři své zdraví posilují, nebo jakým pohybovým aktivitám se nejraději věnují, což nese určitou vypovídající hodnotu o stavu a zaměřenosti současné seniorské populace.
Possibilities and utilization of wellness by seniors
Keywords: stáří; zdraví; výchova ke zdraví; žiovtní styl; aktivní stárnutí; senior; wellness; pohybová aktivita; age; health; health education; lifestyle; active aging; senior; wellness; physical activity