Subjektivní hodnocení celkového zdravotního stavu pacienta na konci redukční fáze léčby lymfedému - Placatková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku pacientů s lymfedémem. Zabývá se tím, jak hodnotí zdravotní stav sám pacient. Byly porovnávány rozdíly před léčbou a na konci její redukční fáze. Byla hodnocena tato hlediska: omezená hybnost, bolest, psychická zátěž. Všechna uvedená hlediska byla na konci redukční fáze zlepšena. Tím byla potvrzena H1: "Na konci redukční fáze léčby lymfedému se subjektivně zlepšuje celkový zdravotní stav pacienta." Ze všech tří hodnocených hledisek však byla nejméně zlepšena psychická zátěž. Zde byly prokázány rozdíly mezi pacienty s dobrým a se špatným sociálním zázemím. Pacienti se špatným sociálním zázemím hodnotili psychickou zátěž před i po léčbě jako výrazně vyšší než pacienti s dobrým sociálním zázemím. Tím byla potvrzena H2: "Pacienti s dobrým sociálním zázemím snášejí průběh onemocnění lépe." K ověření hypotéz byl použit kvantitativní výzkum, technika standardizovaný rozhovor.
The Subjective Evaluation of a Patient´s Overall Health State at the End of the Reduction Phase of Lymphedema Treatment
Keywords: mízní systém; lymfedém; lymfodrenáž; kompresivní bandáž; komplexní dekongestivní léčba; redukční fáze léčby; udržovací fáze léčby; sociální zázemí; Lymphatic system; Lymphedema; Lymph drainage; Compresive Bandage; Complex Decongestive Therapy; Reduction Phase of Therapy; Maintenance Phase of Therapy; Social Background