Ženy ve věku střední a pozdní dospělosti, kterým se nepodařilo mít děti. - Nevoralová, Edita (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce pojednává o ženách, ve věku střední a starší dospělosti, kterým se nepodařilo mít děti. Práce se zabývá ženami, které si vždy přály mít děti, ale odkládaly své rozhodnutí založit rodinu do věku střední dospělosti. Některé z těchto žen se stále snaží mít děti a některé z nich se postupně smiřují nebo už dokonce smířily s faktem, že zůstanou bezdětné. Má práce bude zaměřena na zjišťování životních okolností žen, které jim nedopřály mít děti. Zaměřím se na zjišťování postojů žen k rodičovství. Rovněž se pokusím popsat náročnou situaci vyrovnávání se s faktem, že nebudou moci mít dítě.Práce se člení na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na psychiku ženy, v souvislosti s poruchami plodnosti. Dále se zabývá odpovědným plánováním rodičovství, motivací k rodičovství, ale také problematikou interrupcí, využitím umělého oplodnění, či formami náhradního rodičovství. V neposlední řadě se zmiňuje o změnách života v rodině, s čímž úzce souvisí fenomén singles a život bez dětí. Praktická část se věnuje kvalitativnímu výzkumu, který je podložen čtyřmi polostrukturovanými rozhovory se ženami ve věku nad 38 let, které nemají děti. Dále použiji psychodiagnostický test projektivního typu - chromatický asociační experiment od Doc. PhDr. Vadima Ščepichina CSc. Cílem výzkumného šetření je zachytit a přiblížit náročnou situaci žen, kterým se nepodařilo mít dítě. Dílčími cíly práce je odhalit příčiny, které vedou ženy k odkládání rozhodnutí založit rodinu do středního věku jejich života. Jaké faktory ovlivňují ženy pro rozhodnutí stát se rodičem ve věku střední dospělosti. Rovněž se pokusím zjistit, jakou roli hraje stres ve snaze o otěhotnění a jak se ženy následně vyrovnávají s možným neúspěchem ve snaze o početí.
Women in the middle age and in the age of the late adulthood, who were not successful in the effort to have a child.
Keywords: Neplodnost; motivace k rodičovství; odpovědnost; životní priority; IVF; umělé přerušení těhotenství; stres; kariéra; preference; volba; Infertility; motivation for being a parent; responsibility; life principes; IVF; artificial disturbing of the pregnency; stress; career; preferences; option