Sociální vztahy ve stáří - Veruňák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou sociálních vztahů ve stáří. Je členěna do tří kapitol. První kapitola vymezuje pojmy stárnutí a stáří, popisuje demografické změny ve společnosti a periodizaci stáří z kalendářního hlediska. Věnuje se též změnám, ke kterým ve stáří dochází v tělesné a psychické rovině. Druhá kapitola je věnována otázce, jak stáří ovlivňuje sociální život seniorů. Zaměřuje se na proměny rodinných, manželských a společenských vztahů ve stáří. Tato kapitola se dále zabývá problematikou ageismu a přechodu seniora do institucionální péče, vztahem seniorů k víře, spirituálními potřeby ve stáří společně s otázkou, jak vnímá smrt dnešní společnost. V rámci třetí kapitoly jsou realizovány, formou kvalitativního výzkumu, rozhovory s vybranými seniory na výše uvedená témata sociálních vztahů ve stáří.
Social Relationships in Old Age
Keywords: stáří; stárnutí; sociální vztahy; senior; institucionální péče; ageismus; spiritualita ve stáří; age; aging; social relations; senior; institutional care; ageism; spirituality in old age