Diferenciální diagnostika bolesti břicha v přednemocniční neodkladné péči u dospělých - Klinerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce řeší problém diferenciální diagnostiky bolesti břicha v přednemocniční neodkladné péči u dospělých, kde bolesti břicha zahrnují velmi rozsáhlé spektrum možných příčin a onemocnění. Pokud dojde ke správné a rychlé diagnostice již v přednemocniční neodkladné péči, velmi to usnadní a urychlí následnou léčbu. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a výzkumné. Teoretická se zabývá pojmem bolest, důležitostí fyzikálního vyšetření, pečlivostí odběru anamnézy a diferenciací bolesti dle lokalizace místa (v pravém a levém horním kvadrantu, v pravém a levém spodním kvadrantu), dalšími možnými příčinami a také možnostmi farmakologické léčby. Praktická část byla realizovaná kvalitativní formou pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Cílem bylo zmapovat nejčastější primární diagnózy bolesti břicha a následné postupy a vyšetřovací metody zdravotnických záchranářů v přednemocniční neodkladné péči. Výzkum proběhl v březnu a dubnu roku 2018 se zdravotnickými záchranáři Kraje Vysočina. Získaná data byla pro přehlednost rozdělena do kategorií, zpracována do tabulek a dále porovnávána. Provedený výzkum ukázal, že postup při vyšetření pacienta s bolestmi břicha zdravotnických záchranářů není ideální, často jsou opomíjeny důležité informace, které je potřeba zjistit co nejdříve od počátku problémů a včetně jejich dalšího vývoje. Proto byl pro možné následné využití v praxi navržen přehledný algoritmus vyšetření pacienta při bolestech břicha v přednemocniční nedokladné péči, který obsahuje všechny důležité informace, které je nutno zjistit již v PNP a poté předat v cílovém nemocničním zařízení.
Differential diagnosis of abdominal pain in pre-hospital emergency care for adults
Keywords: Diferenciální diagnostika; bolest břicha; přednemocniční neodkladná péče; bolest; náhlé příhody břišní; zdravotnický záchranář; Differential diagnosis; abdominal pain; prehospital emergency care; pain; acute abdominal pain; paramedic