Role všeobecné sestry v diabetologické ambulanci při indikaci inzulinoterapie u pacienta s diagnózou Diabetes mellitus 2. typu. - Tesařová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Základní teoretická část Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na konkrétní údaje o diabetu mellitu 2. typu. Teoretická část zahrnuje charakteristiku onemocnění, její následnou léčbu jak už medikamenty, tak i fyzickou aktivitou a dietou. Další část teoretické práce se zabývá speciálními problémy, komplikacemi a sociálními aspekty pacientů. Poslední teoretická část je zaměřena na edukaci pacienta a následném nastavení edukačního procesu. Cíle práce Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat kvalitu edukace z pohledu diabetika. Druhý cíl je zaměřen na informovanost o pozdních komplikacích souvisejících s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Třetím cílem je informace o preskripci diabetologických pomůcek. Čtvrtým cílem je říci pacientům o možnosti využití sociálních služeb. Závěr Cílem zvoleného tématu bakalářské práce je zamyšlení nad ošetřovatelkou péčí o diabetes druhého typu v různém věkovém období, která je každodenní rutinou v činnosti diabetické sestry. Bakalářská práce by mohla být manuálem každé sestry, která pracuje v tomto oboru, měla by být nápomocná ke zkvalitnění péče o pacienty s tímto onemocněním. V souladu ze zjištěných nedostatků stávajících edukačních prostředků a ze závěrů empiristické části a potřeb pacienta byl vytvořen edukační materiál. Tento jednoduchý edukační materiál by měl být nápomocen pro snadnější aplikaci inzulínu. Pacienti zde mají na základě jasných a stručných pokynů krok po kroku vysvětlenou celou aplikaci. Na základě dalšího výzkumu s respondenty z diabetologické ordinace navrhuji několik zlepšení diabetických pomůcek, jako je větší krytka diabetické jehly z důvodu presbyopie a porušení jemné motoriky u diabetologických pacientů. Dalším je zajistit pro pacienty pomůcku na usnadnění sběru moče za 24 hodin, touto pomůckou bych chtěla docílit validity výsledků vyšetření. Neméně důležitým problémem, který vyplynul ze šetření s respondenty, je likvidace vyprodukovaných odpadů.
The role of a nurse in a diabetes clinic with the indication of the insulin therapy at a patient with a diagnosis of Diabetes Mellitus 2nd type.
Keywords: pacient; diabetes mellitus 2. typu; edukace; pozdní komplikace; diabetické pomůcky; sociální péče.; patients; Type 2 Diabettes Mellitus; education; late complication; diabetical aids; social healthcare