Jazyková analýza barokního textu - Hipská, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním tématem této bakalářské práce, která má název Jazyková analýza barokního textu, je rozbor syntaktické roviny barokního kázání Medotekoucí sláva na hůře Libanu, které napsal Karel Václav Černý. V kratší části Hláskové změny se zaměřuji na jevy, které se od současného českého jazyka odlišují. Jedná se hlavně o psaní některých hlásek. Dále se zabývám syntaktickou rovinou textu. Věnuji pozornost vztahům koordinačním i dominačním. U vztahů koordinačních sleduji jaké významové poměry se objevují mezi hlavními větami, vedlejšími větami a větnými členy. V části věnované dominačním vztahům se zajímám o jednotlivé větné členy. Svou pozornost zaměřuji také na druhy vedlejších vět. Má práce nepřináší vyčerpávající informace, protože v textu se nachází mnoho jevů, které zde ale nedostaly prostor.
Linguistic analysis of baroque text
Keywords: Jan Nepomucký; hláska; syntax; věty hlavní; věty vedlejší; větné členy; Jan Nepomucký; phonic; syntax; clauses; subordinate clauses; sentence parts