Trestná činnost příslušníků Policie České republiky a jak jí předcházet - Pelouch, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá trestnou činností policistů na území České republiky. Nejdříve se zaměřuje na vymezení obecných charakteristik tohoto závažného protispolečenského jednání. Na základě statistických údajů je vyhodnocen vývoj a příčiny trestné činnosti příslušníků Policie České republiky v letech 2006 až 2012 v Jihočeském kraji v komparaci s údaji zjištěnými v České republice. V práci je provedeno vyhodnocení současných a navržení dalších možných preventivních opatření. Výstupem je zpracování metodického návodu občanům, jak přispět k potrestání náznaků, pokusů a dokonaných protiprávních jednání policistů. V praktické části je proveden rozhovor s příslušníky Generální inspekce bezpečnostních sborů, doplněný vybranými kazuistikami. Aby byl splněn preventivní směr zaměření práce, je provedeno dotazníkové šetření u příslušníků služby pořádkové, dopravní, cizinecké a kriminální policie.
Crimes of the Police of the Czech Republic and how to prevent it