Centurio z Tragicomedia de Calisto y Melibea a Trasone z I due felici rivali: srovnání charakteristik postav - Petrovská, Sara (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat a porovnat postavu Centuria z tragikomedie Tragicomedia de Calisto y Melibea, napsané Fernandem de Rojas, a Trasona z komedie I due felici rivali, napsané Iacopem Nardim. Tyto dvě postavy porovnávám vzájemně a zároveň s postavou chlubivého vojáka, též známého jako fanfarón. Práce je koncipována tak, aby čtenáře zprvu uvedla do problematiky vývoje renesančního divadla na přelomu patnáctého a šestnáctého století se zaměřením na italské a španělské území. Dále práce představuje krátké biografie autorů a díla, z nichž postavy, se kterými pracuji, pochází. Závěr práce přináší analýzu obou postav a jejich vzájemnou komparaci.
Centurio from Tragicomedia de Calisto y Melibea endTrasone from I due felici rivali: characters comparasion
Keywords: fanfarón; Trasone; Centurio; I due felici rivali; Iacopo Nardi; Tragicomedia de Calisto y Melibea; Fernando de Rojas; Celestina; Braggart Soldier; Trasone; Centurio; I due felici rivali; Iacopo Nardi; Tragicomedia de Calisto y Melibea; Fernando de Rojas; Celestina