Duchovní doprovázení v salesiánské spiritualitě - Boštík, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá vymezením duchovního doprovázení, které se uskutečňuje v současné době, v salesiánské spiritualitě. Nejdříve jsou představeny některé charakteristiky 21. století, které ovlivňují život dnešních lidí. Poté je definováno duchovní doprovázení a salesiánská spiritualita, která vychází z myšlenek sv. Františka Saleského a sv. Jana Boska. V dalších kapitolách práce se pojednává o tom, že duchovní doprovázení napomáhá k uskutečňování salesiánského poslání, a že se pro doprovázení využívá metoda preventivního systému. Dále jsou prezentovány dovednosti, které by měl mít člověk, jenž se snaží doprovázet druhé. V další části jsou představeny činnosti, ve kterých se uskutečňuje salesiánské duchovní doprovázení. A v závěru jsou navrženy cesty k realizaci duchovního doprovázení.
Spiritual Accompaniment in the Salesian Spirituality
Keywords: duchovní doprovázení; duchovní průvodce; salesiánská spiritualita; preventivní systém; naslouchání; spiritual accompaniment; spiritual guide; Salesian spirituality; preventive system; listening