Vývoj zastavitelných oblastí v územních plánech Jihočeského kraje - Moravcová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2023)
Od doby, kdy lidstvo opustilo kočovný způsob života a začalo budovat trvalá osídlení od osad až po velká města, má rozvoj sídel svůj řád a strukturu. Ačkoliv jsou pravidla pro rozvoj obcí zakořeněna v legislativě, často jsou opomíjena a zájem obce o rozšiřování do volných ploch je upřednostňován nad zájmy stávajících obyvatel, životního prostředí i místních hospodářů. Cílem této práce bylo na základě analýzy územně plánovací dokumentace a dalších volně dostupných materiálů získat poznatky o hnacích silách, které ovlivňují vymezování zastavitelných ploch a jejich funkčního třídění. Pro tuto práci byl zvolen soubor čtrnácti obcí v rámci Jihočeského kraje. Na základě statistických analýz provedených v programu CANOCO bylo zjištěno, že nejvýznamnějším faktorem pro rozvoj území je jeho dosavadní utváření, ale také především úroveň technické infrastruktury a občanského vybavení.
Development of buildable areas in the zoning plans of the South Bohemian Region
Keywords: územní plánování; zastavitelné plochy; technická infrastruktura; občanské vybavení; urban planning; buildable areas; technical infrastructure; civic amenities