Synantropní květena vesnic na gradientu nadmořské výšky v jižní části Čech - Jenčová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce je floristickým průzkumem 131 sídel v části jižních Čech (Českubudějovicko a Českokrumlovsko). Shromážděno bylo kolem 27773 floristických údajjů a celkový počet nalezených druhů a poddruhů cévnatých rostlin dosáhl 585, z čehož bylo 548 dále zahrnuto do statistických analýz. Spolu s údaji o flóře byly zaznamenávány také faktory popisující strukturu a vnitřní prostředí obcí, jež mají potenciální vliv na složení synantropní květeny. Na gradientu podmínek prostředí byly ze použití mnohorozměrných statistických metod zkoumány vztahy mezi charakterem sídel a složením a diverzitou jejich flory.
Synanthropic flora of villages on altitudinal gradient in southern part of the Czech Republic
Keywords: vesnice; flóra sídel; proměnné prostředí; gradient nadmořské výšky; lidský faktor; složení květeny; Česká republika; prezenčně-absenční data; mnohorozměrné analýzy; villages/urban flora; environmental variables; altitudinal gradient; human influence; species composition; Czech Republic; binary data; multivariate analysis