Největší Čech je Magor. Biografie Ivana Martina Jirouse. - Seberová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na život významného humpoleckého rodáka Ivana Martin Jirouse. Autorka na něj nahlíží jakožto na vůdčí osobnost určitého období českého undergroundu. Tato práce byla napsána zejména na základě rozhovorů s jeho blízkými, které byly uskutečněny s pomocí metody oral history. Autorka pojednává o Jirousově způsobu vzdoru vůči normalizačnímu režimu ve smyslu obhajoby hodnot svobody, nezávislosti a demokracie.
The biggest Czech is a Magor. Biography of Ivan Martin Jirous.
Keywords: Ivan Martin Jirous; underground; metoda oral history; normalizační režim; establishment; Ivan Martin Jirous; underground; method of oral history; "normalization regime"; establishment