Užití dramatu v psychoterapii - Brož, Michal (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je věnovaná využití dramatu v psychoterapii. Do problematiky se vstupuje částí věnovanou dramatu a divadlu, jejich spojení s rituály, historii a především teorií. V části věnované teorii se uvádí několik podstatných termínů z divadelní teorie a zmiňují se zde i někteří významní divadelní teoretikové, jejichž myšlenky jsou pro kontext práce významné. V další části věnované spíše psychoterapii se vymezují možnosti použití dramatických technik. Nejdříve mezi psychoterapeutickými prostředky, pak v rámci jednotlivých vybraných směrů. Konec teoretické části je věnován psychodramatu a dramaterapii. V závěrečném rozhovoru s dramaterapeutkou jsou shrnuty některé důležité myšlenky týkající se možnosti využití dramatu v terapii.
Use of Drama in Psychoterapy
Keywords: drama; psychoterapie; teorie divadla; divadlo a rituál; psychoterapeutické směry; psychoterapeutické prostředky; psychodrama; dramaterapie; drama; psychotherapy; theory of theatre; theatre and ritual; psychotherapeutics movements; psychotherapy instruments; psychodrama; dramatherapy