Mimořádné události s použitím střelných zbraní - Hlinovský, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku mimořádných událostí s použitím střelných zbraní. Poukazuje na nutnost připravenosti složek Integrované záchranného systému na útok aktivního střelce s použití střelné zbraně. Extrémně zákeřné chování pachatele je pro zásah složek Integrovaného záchranného systému velice obtížné a náročné. Hlavním cílem bakalářské práce je teoreticky a empiricky zmapovat problematiku mimořádných událostí s použitím střelných zbraní. Dostupnost literatury k danému problému byla omezená přesto, že je to téma mediálně atraktivní. V teoretické části jsem vymezil teoretická východiska a základní pojmy mimořádné události s použitím střelných zbraní. Dále se zabývám nedovoleným ozbrojováním, nabýváním, vlastnictvím, držením a nošením zbraně či střeliva. Blíže popisuji podmínky pro nabytí zbrojního průkazu a oprávnění k použití zbraně. Dále se věnuji oprávněnému použití střelné zbraně občany a Policií České republiky. Také poukazuji na konkrétní incidenty spojené se střelnými zbraněmi na území České republiky a ve světě, což dokresluje aktuálnost řešeného tématu. V poslední části mapuji psychologickou charakteristiku aktivního střelce. Praktickou část práce tvoří empirický kvantitativní výzkum. Jeho hlavním cílem bylo deskriptivně zmapovat vývojový trend mimořádných událostí s použitím střelných zbraní v České republice. Policejní prezidium České republiky v první fázi jednání souhlasilo s realizací výzkumu v časovém horizontu 10 let. Následně poskytlo pouze podrobná data k analýze v časovém horizontu 3 let (tedy 2012 2014). Dále jsou formulovány čtyři výzkumné otázky. Za metodu jsem zvolil obsahovou analýzu textu, kterou jsem realizoval kvantitativním způsobem. Při vymezení základního souboru textů jsem analyzoval úřední dokumenty oficiální statistiky Policejního prezidia České republiky odboru informatiky a provozu informačních technologií, a dokumenty interní předpisy a metodické pokyny Policie České republiky. Pracoval jsem se dvěma soubory: základním (tj. celkovým) a výběrovým souborem (tj. vzorkem). V mém šetření jsem použil variantu výběru záměrný výběr. Základní soubor je množina všech 82 územních odborů Policie České republiky. Do výběru byly zařazeny celkem dva územní odbory: jeden z Jihočeského kraje České Budějovice, a druhý ze Středočeského kraje Příbram. Velikost výběrového souboru ovlivnil počet zkoumaných proměnných. S ohledem na velikost základního souboru a množství získaných dat, jsem byl nucen upřednostnit časový horizont z předpokládaných 10 let na 3 roky. Kvantifikace významových jednotek zjišťovala jejich frekvenci, tj. absolutní počet (ni), relativní počet (fi%) a průměr. Na základě výzkumného šetření se potvrdily dvě výzkumné otázky a dvě nepotvrdily. Výzkumné šetření potvrdilo rámcové odlišnosti ve vývojovém trendu, charakteru a četnosti mimořádných událostí s použitím střelné zbraně ve vybraných lokalitách územního odboru Příbram a České Budějovice. V Českých Budějovicích je počet útoků mnohem vyšší, ale v menším počtu se k jejich páchání používá střelná zbraň. V Příbrami se v průměru k více jak polovině útoků použije střelná zbraň. Výzkumné šetření potvrdilo rámcovou shodu dominující kategorii trestného činu loupeže, kde dochází k více jak polovině všech incidentů z tohoto důvodu. Ve využití typu a druhu zbraně pachatelem při mimořádných událostech s použitím střelné zbraně ve vybraných lokalitách, bylo zjištěno, že nejčastěji se používají krátké střelné zbraně pistole a revolvery. Závěrem shrnuji celou svojí práci, vyhodnocuji získané výsledky a doporučuji některá řešení a způsoby přípravy, také vysvětluji, proč je důležité se tomuto tématu věnovat a připravovat občany a členy základních složek IZS na předcházení mimořádných událostí a jejich řešení. Dobrá připravenost může pomoci odborným pracovníkům k překonávání těchto situací jak v osobním, tak i profesionálním životě. Prevence a připravenost je základem úspěšného zdolávání takto závažných situací
Using firearms in extraordinary situations
Keywords: Aktivní střelec; mimořádná událost; střelná zbraň; útok; územní odbor.; Active shooter; extraordinary event; firearm; attack; regional department.