Vliv probiotických krmných doplňků na růst a zdravotní stav telat - Šebková, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce uvádí základní podmínky správného ustájení a výživy telat od období mlezivové výživy až po období rostlinné výživy. Práce se zabývá především významem probiotických krmných doplňků, jejich vlivem na růst a na zdravotní stav telat. Hmotnost telat 7. den po otelení byla ve všech třech skupinách na přibližně shodných průměrných hodnotách tj. 54 kg. Významný rozdíl byl zaznamenán až na konci pokusu, a to v devadesáti dnech po narození. Průměrná hmotnost skupiny, které byl podáván přípravek RumiForm Digest činila 126 kg. Zatímco ve skupině, které byl krmen krmný doplněk RumiForm Digest spolu se směsí bakterií a ve skupině kontrolní byla zaznamenána průměrná hmotnost 146 kg. Průjmy se vyskytly v obou pokusných skupinách i ve skupině kontrolní, přičemž největší četnost byla pozorována ve skupině, které byl podáván krmný doplněk RumiForm Digest a směs bakterií. Z celkového počtu 48 telat byly průjmy zaznamenány u 9 % jedinců. K úhynům došlo pouze ve skupině telat, kterým byl během pokusu podáván krmný doplněk RumiForm Digest v kombinaci se směsí bakterií. Celková mortalita činila necelé 2 %. Během experimentu nebyl prokázán vliv probiotických krmných doplňků na růst (p-hodnota (hmotnost telat 7. den po narození) = 0,63; p-hodnota (hmotnost telat 90. den po narození) = 0,31, p-hodnoty vyšší než 0,5) ani vliv na zdravotní stav (p-hodnota (porovnání výskytu průjmů) = 0,67; p-hodnota (úhyny) = 0,82, p-hodnoty vyšší než 0,05). Ze získaných dat nelze potvrdit, že podávání probiotických krmných doplňků má pozitivní vliv na růst a zdravotní stav telat.
Influence of probiotic feed supplements on the growth and health calves
Keywords: telata; ustájení; výživa; probiotika; průjmová onemocnění; růst; calf; stabling; nutrition; probiotics; diarrhea; growth