Porovnání technologií virtualizačních systémů - Sládek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá popisem technologií virtualizačních systémů běžně používaných v IT praxi. Rozebírá základní pojmy, definuje pojem virtualizace. Větší část práce je věnována rozboru principů, na kterých virtualizační systému pracují. Setkáváme se zde s termíny hardwarová virtualizace, softwarová virtualizace, paravirtualizace, hypervisor a dalšími. Všechny tyto pojmy jsou vysvětleny. Následuje popis několika dostupných produktů, které jsou v běžné praxi používány k virtualizaci, včetně jejich architektur a popisu jednotlivých součástí virtualizačních systémů. Podrobněji jsou popsány tři zástupci hardwarové virtualizace -- VMware ESXi, Microsoft Hyper-V a Xen Hypervisor a dva zástupci virtualizace softwarové -- Oracle VM VirtualBox a VMware Workstation. Těchto pět produktů je v poslední části práce podrobně otestováno a zhodnoceno. Systémy jsou podle celkového hodnocení přibližně stejně výkoné, avšak v dílčích oblastech můžeme nalézt rozdíly.
Comparison of virtualization systems technologies
Keywords: virtualizace; hypervisor; porovnání výkonu; paravirtualizace; virtualization; hypervisor; benchmarking; paravirtualization