Deutsche Phraseologismen und ihre tschechischen Äquivalente - Doležalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem této diplomové práce je porovnání německých frazeologismů s jejich českými ekvivalenty a jejich následné rozdělení do čtyř skupin podle vzájemné obsahové a formální shody. Konkrétní frazeologismy pocházejí z Schemannova frazeologického slovníku (Schemann, Hans: Synonymwörterbuch der deutschen Redensarten; Klett Verlag; Stuttgart 1992), a to z následujících kapitol: Ea 1 - Ea 12 a Fa 1 - Fa 17. Práce obsahuje teoretický úvod, v němž jsou vysvětleny základní pojmy a problémy týkající se frazeologie; dále praktickou část, kde jsou konkrétní frazeologismy přeloženy a rozděleny do čtyř skupin a nakonec vyhodnocení výsledků a porovnání frazeologie obou jazyků.
German Idioms and their Czech Equivalents.
Keywords: německé frazeologismy; české ekvivalenty; German phraseologisms; Czech equivalents