Užití suplementace u amatérských kulturistů, fotbalistů a hráčů amerického fotbalu - Rohlík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem mé diplomové práce je v první části teoretické seznámení se suplementy v obecné rovině, zkoumání jejich vlivu na sportovní výkon a využívání těchto produktů v oblastech kopané, amerického fotbalu a kulturistiky. Další částí mé diplomové práce je část výzkumná, která se zabývá užíváním jednotlivých suplementů ve vybraných sportovních kategoriích. Teoretická část obsahuje obecné informace o suplementech, jejich využití z hlediska zvýšení výkonnosti a vlivu na zdraví uživatelů. Teoretická část se věnuje pouze vybraným suplementům, které jsou nejčastěji využívány ve sportovním odvětví. Teoretická část se přímo zabývá užíváním těchto látek u hráčů amerického fotbalu, kulturistů a hráčů kopané. Cílem mé výzkumné části bylo zjistit, jaké druhy suplementů probandi jednotlivých kategorií užívají, v jaké formě a v jakých časových intervalech. Výzkumná část byla prováděna prostřednictvím kvantitativního dotazníku. Osloveno bylo čtyřicet hráčů amerického fotbalu, čtyřicet kulturistů a čtyřicet hráčů kopané. Jednalo se vždy u muže ve věkovém rozmezí 18 - 50 let. Respondentům byl dotazník rozeslán v elektronické podobě. Dotazník byl určen aktivním hráčům či cvičencům, kteří danou aktivitu provozují v Jihočeském kraji, a to pouze na amatérské úrovni.
Use of supplementation by amateur bodybuilders, footballers and american football players
Keywords: suplementy; zdraví; výkonnost; americký fotbal; kopaná; kulturistika; supplements; health; endurance; American football; soccer; bodybuilding