Evidence a účtování zásob ve vybraném podniku - Reinoldová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zásob ve vybrané účetní jednotce, která se soustřeďuje na výrobu různých druhů tiskovin. Zásoby tvoří značnou část aktiv podniku, jejichž význam v dnešní době bohužel mnozí lidé podceňují. Cílem této práce je analyzování a zhodnocení oceňování, evidence a účtování a zásob v účetní jednotce a předložení možných návrhů na zlepšení současného stavu zásob v účetní jednotce. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce zahrnuje vymezení zásob, jejich oceňování při pořizování, vyskladňování, nezbytnou evidenci zásob, inventarizací zásob, účtováním zásob způsobem A i způsobem B, a z oblasti financí podniku také řízením zásob a jejich finanční analýzou. Závěr teoretické části se v krátkosti věnuje kalkulacím v manažerském účetnictví. Druhá část charakterizuje konkrétní účetní jednotku a představuje členění zásob v účetní jednotce. Dále je provedena analýza způsobů oceňování a navržená možná řešení oceňování. Následuje popis evidence zásob, způsob účtování zásob během roku a návrh na jiný způsob účtování. Z oblasti financí podniku je provedena analýza řízení zásob a finanční analýza zásob poměrovými ukazateli. Závěrečná část obsahuje rozbor kalkulace určitého výrobku a následné zhodnocení celkového stavu zásob v účetní jednotce a předložení možných návrhů na zlepšení.
Evidence and Inventory Accounting in a Chosen Company
Keywords: účtování zásob; metoda FIFO a metoda váženého aritmetického průměru; řízení zásob; kalkulace; accounting inventory; method FIFO; the weighted average method; inventory management; cost calculation