Chladová odolnost hladinatky Velia caprai: vliv aklimace a věkové třídy na bod podchlazení - Novotná, Iveta (Jihočeská univerzita, 2012)
Chladová odolnost se v poslední době stává stále běžnějším tématem ve vědeckých článcích. Pokud se zaměříme na řád Heteroptera, najdeme mnoho studií zabývajících se chladovou odolností či bodem podchlazení (SCP) a faktory, které je ovlivňují. Všeobecné pravidlo je, že aklimace v nízkých teplotách zvyšuje chladovou odolnost. Proto hlavním cílem této práce bylo zjistit, zda aklimace také zvyšuje chladovou odolnost hladinatky Velia caprai Tamanini, 1947 (Veliidae) se záměrem změřit SCP hladinatek z různých aklimačních teplot a při různé délce expozice. Pro vysokou mortalitu (z celkového počtu cca 1300 jedinců zůstalo naživu cca 284) a technické potíže při měření SCP (změřeno jen 36 jedinců) bylo nutno modifikovat původní plány a testovat tak vliv aklimace (po dobu jednoho měsíce vs. jednoho týdne) a rozdílných teplot (0°C, 5°C, 10°C) na bod podchlazení V. caprai. Užiti přitom byli jedinci odchyceni v průběhu r. 2010 a jedinci sbíraní v březnu 2011. Výsledky této práce nepotvrzují pravidlo, že aklimace při nízké teplotě zvyšuje chladovou odolnost. Hodnoty SCP jedinců aklimovaných při vyšší teplotě jsou průkazně nižší, než hodnoty jedinců aklimovaných při nízkých teplotách. Jedinci přezimující poprvé mají pravděpodobně vyšší chladovou odolnost, než jedinci přezimující podruhé. Příčina těchto výsledků je pravděpodobně fakt, že hladinatka V. caprai nevstupuje na podzim do diapauzy a přezimuje v kviescenci.
Cold resistance of the water cricket Velia caprai: the influence of acclimation age class and food availability on the supercooling point
Keywords: chladová odolnost; bod podchlazení; SCP; aklimace; přezimování; diapauza; Velia caprai; cold resistance; supercooling point; SCP; acclimation; overwintering; diapause; Velia caprai