Drogové závislosti a protidrogová prevence na základní škole - Reindlová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku drog ve společnosti a na postoje dospělé populace k legálním drogám - alkoholu a cigaretám. Hlavním problémem je zjišťování věku, kdy děti prvně experimentují s alkoholem a cigaretami. Teoretická část ze zabývá obecnými informacemi o drogách. Pozornost je věnována sociálně patologickým jevům, rozdělení drog, vzniku a charakteristice drogové závislosti a v neposlední řadě protidrogové prevenci, hlavně té primární a preventivním programům. Praktická část je zaměřena na vztah dospělé populace k alkoholu a cigaretám, protože právě názory dospělých ovlivňují názor dětí mladšího školního věku. Zabývala jsem se také zjišťováním toho, kdy děti prvně experimentují s alkoholem a cigaretami. Dotazníkového šetření se účastnilo 84 respondentů, studentů oboru sociální pedagogika.
Drug abuses preventation at elementery school