Stres v práci dopravních policistů. - Kollmann, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická část práce se zabývá poznatky z oblasti základních typů zátěžových situací (stres, frustrace, deprivace, konflikt a trauma) a nejčastějšími následky stresových událostí (akutní stresová porucha, posttraumatická stresová porucha a syndrom vyhoření). Také krátce představuje policejní profesi se zaměřením na službu dopravní policie a uvádí všeobecná rizika policejní práce, vybrané stresové události v práci dopravních policistů, poznatky z oblasti pracovního stresu, jeho vlivu na výkonnost policistů a možné příčiny jeho vzniku a v závěru představuje možnosti využití psychologické podpory v rámci Policie ČR. Praktická část zkoumá, jaké jsou nejčastější stresory vnímané dopravními policisty, jejich příčiny vzniku, jakým způsobem se policisté proti působení stresu brání a jak jim ve zvládání stresu pomáhá organizace.
Stress in the workplace of a traffic officers.
Keywords: stres; frustrace; deprivace; konflikt; trauma; posttraumatická stresová porucha; syndrom vyhoření; akutní stresová porucha; dopravní policie; posttraumatická intervenční péče; stress; frustration; deprivation; conflict; trauma; posttraumatic stress disorder; burnout; acute stress disorder; traffic police; posttraumatic interventional care