Porovnání výkoností a spotřeb pohonných hmot v přípravě půdy - Kukla, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci je rozebrán princip činnosti jednotlivých typů strojů určených pro zpracování půdy a jejich efektivní užití. Práce se zaobírá otázkou, která příprava půdy je nejvhodnější z pohledu času potřebného na provedení práce, náročnosti na pohonné hmoty, a výsledný výnos sklízené komodity. Pro měření hodnot byly vytvořeny dva pozemky na jednom honu, čímž byly zaručeny stejné vlastnosti půdy. Tím se minimalizovalo riziko zkreslení výsledků měření.
Comparison of efficiencies and consupmtion of fuel in preparation of soil
Keywords: zpracování půdy; spotřeba pohonných hmot; orba; minimalizační zpracování půdy; bezorebný systém; výnos plodin; Tillage; consupmtion of fuel; plough; minimum tillage; no-till system; crop yields