Využití fondů Evropské unie při odstraňování následků povodní - Ulbrichtová, Renata (Jihočeská univerzita, 2008)
Předmětem této bakalářské práce je zhodnocení způsobů využití čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie určených k odstraňování následků povodní v roce 2002 v jižních Čechách a vyhodnocení samotného protipovodňového zásahu. Práce je rozdělena do tří částí. V první z nich se obecně definují povodně a seznamujeme se s některými vodohospodářskými společnostmi a povodňovými orgány zajišťujícími ochranu před povodněmi. Pojednává též o příčinách povodní z roku 2002, pozornost je věnována i hodnocení zásahu při povodni zejména z technického hlediska. V další části se zabýváme stručnou prezentací předstupních fondů a poté podrobněji strukturálními fondy Evropské unie. V této části rovněž poukážeme na fondy ze kterých je možné čerpat finanční prostředky při odstraňování nepříznivých následků přírodních katastrof. Těžištěm práce je podrobná analýza využití čerpání finančních zdrojů z Evropské unie. Na závěr vyhodnotíme v rámci jednotlivých programů úspěšnost čerpání finančních prostředků z Evropské unie.
Exploitation of the European funds in the process of elimination of effects
Keywords: Povodně; předvstupní fondy EU; strukturální fondy EU; vodní hospodářství; přírodní katastrofy; Floods; usage; drawing the financial means; EU funds; consequences; water; flood forecast services