Vliv /kur(Nosema apis) a /kur(Nosema ceranae) na včelstvo - Anderlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na posouzení vlivu Nosema apis a Nosema ceranae na včelstvo. Literatura obsahuje jen omezenou míru informací o Nosemové nákaze, kterou oba prvoci způsobují, proto je cílem této práce shromáždit veškeré dostupné odborné informace z jednotlivých zdrojů, porovnat je a vyhodnotit. Výsledkem vyhodnocení shromážděných informací pak je, jak tato nákaza ovlivňuje chování včel a jaké má dopady na chov včel. Obsahem bakalářské práce je nejprve obecná charakteristika Nosema apis a Nosema ceranae, jejich výskyt, rozmnožování a vývoj. Následuje popis Nosemové nákazy, jakými preventivními a dezinfekčními opatřeními jí předcházet a jak je možné již zjištěnou nákazu léčit. Z popsaných zjištění o prvoku Nosema apis vyplývá, že tento prvok je v převážné většině prozkoumán. Nosema ceranae je teprve nedávno objevený druh a jeho výzkum ještě nebyl zcela dokončen. Závěrem práce jsou shrnuty nejdůležitější vlivy Nosema apis a Nosema ceranae na včelstvo. Mezi tyto vlivy patří, kolísavý počet jedinců v úlu, nižší výnosy medu, v některých případech úhyn celého včelstva a v neposlední řadě i změněné chování u včel.
Effect of Nosema apis and Nosema ceranae on colonyof bees
Keywords: Včela medonosná; nemoci včel; prvoci Nosema apis a Nosema ceranae; Nosemová nákaza; chov včel; následky onemocnění; prevence; dezinfekce; léčba; Honey bee; bee diseases; protozoa Nosema apis and Nosema ceranae; Nosema disease; keeping bees; the effects of disease; prevention; disinfection; treatment