Mateřská centra v České republice v sociálním kontextu - Hromková, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
Mateřská centra začala vznikat spontánně od roku 1992 dle vzoru mateřských center v Německu založených na principu vzájemné pomoci. V současné době je mnoho i komerčních subjektů využívajících tohoto názvu. Občanské sdružení Síť mateřských center vzniklo v roce 2001 a zastřešuje cca 330 mateřských center, která se hlásí k původní myšlence a dnes i rozšířenému poslání posilování hodnot rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohy rodičů, mateřské a otcovské role ve společnosti, právní ochrany rodiny a rovných příležitostí pro všechny a podpory zdravého života ve zdravém prostředí. Mateřská centra vznikala a vznikají ve velkoměstech, menších a malých městech, ale také na vesnicích. Provozovatelé mateřského centra jsou často jejich přímými uživateli si sami určují náplň svých aktivit, dle svých přání a tím jsou mateřská centra ve svých aktivitách pestrá. Výzkumná část této bakalářské práce zmapovala centra a nabídku jejich služeb, kdy mateřská centra v současné době plní svoji komunikační a zprostředkovací funkci mezi rodinou s malými dětmi a společností. Mateřská centra vytváří bezpečný a otevřený prostor pro setkávání se a zároveň též prostor pro posilování role rodiny v dnešní společnosti. Současní klienti mateřských center, ale mají vyšší požadavky než jejich předchůdci před dvaceti lety a požadují i aktivity na poli vzdělávacím, kulturním a sportovním. V současné době si klienti přejí, aby mateřská centra byla nositelkou tradic a pomáhala při podpoře zdravého životního stylu. Mateřská centra mají svoji nezastupitelnou úlohu v depistáži patologických jevů v rodině a jsou nápomocna v laické primární prevenci. Profesionalizace sociálních služeb v mateřských centrech naráží na krátkodobé vazby na aktivity center a také na nezájem ze strany provozovatelů a uživatelů. Důležitou úlohu plní mateřská centra na poli komunálních občanských aktivit, kdy na jejich popud vznikají nové prostory či aktivity přátelské rodině. V letošním roce probíhají oslavy dvacetiletého výročí založení prvního mateřského centra a výzkumné šetření této bakalářská práce bude pro Síť mateřských center vhodným materiálem k zhodnocení stávajícího stavu nabízených služeb a také jako možná orientace budoucího vývoje mateřských center. Dne 25.4. 2012 proběhla v prostorách rodinného centra Haštalská YMCA Praha diskuse u kulatého stolu, kde bylo využito výsledků výzkumného šetření této bakalářské práce.
Children?s centres within the social context in the Czech Republic
Keywords: mateřská centra; sociální práce; socializace; funkce rodiny; občanská společnost; primární prevence; nezisková organizace; volný čas; children?s centres; social work; socialization; function of family; society; primary prophylaxis; non-governmental organization; spare