Geneze vývoje venkovské sídelní struktury v kontextu socioekonomických faktorů - Paučík, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo zobrazit změny krajiny a vybrané socioekonomické faktory v zájmové oblasti katastrálního území obce Kvilda. Změny byly posuzovány od roku 1837 z mapy stabilního katastru až po současnost z leteckých snímků z roku 1949, 1973 a 2008. Vývoj změn byl pozorován u zemědělských ploch, lesních ploch, komunikace a zástavby. Socioekonomické faktory byly vybrány takové, u kterých se dala vytvořit řada kontinuity. Vybrán byl vývoj v počtu obyvatel a v počtu domů. Informace byly získány z obecních kronik a literárních zdrojů. V praktické části jsou uvedeny důvody změn a výsledky zpracovány v grafech. Funkce Šumavy se za posledních cca 100 let výrazně změnila. Původní horské zemědělství s převážně pasteveckým charakterem a extenzivním chovem dobytka, doplněné o práci v lesním průmyslu, se po roce 1950 proměnilo v částečně uzavřenou oblast a následně doplnilo cestovním ruchem.
The genesis of the rural residential structure development in the context of the socioeconomic factors
Keywords: obec; historie; vývoj zemědělské plochy; socioekonomické faktory; Kvilda; village; history; development of agricultural area; socioeconimic factors; Kvilda