Radioterapie kolorektálního karcinomu - Majerčáková, Iva (Jihočeská univerzita, 2007)
Podle WHO je každý rok na celém světě evidováno okolo 940 000 nových případů, z toho na tento nádor asi polovina pacientů zemře a to převážně díky pozdnímu příchodu. Paradoxem ovšem zůstává, že do povědomí většiny lidí se tumor dostal jako poměrně nevýznamné onemocnění, které není časté a dá se snadno léčit. Tato diagnóza tvoří zhruba 10 % všech evidovaných malignit a je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na nádorová onemocnění na celém světě. Česká republika patří na přední místo v Evropě jak v incidenci, tak v mortalitě. Prevence tak závažného onemocnění je v ČR značně nedostačující a neefektivní.
Radiotherapy of colorectal cancer
Keywords: Kolorektální karcinom; Rakovina tlustého střeva; Radioterapie; Chemoterapie; Plánování léčby; Informovanost obyvatel; Colorectal cancer; Radiotherapy; Chemotherapy