Zpětný pohled učitelů na začátky v profesi - Nováková, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku začínajících učitelů, kteří v současné době již několik let v praxi působí. Práce nastiňuje zdroje zátěže u začínajících učitelů, zohledňuje věkový kontext nástupu do praxe a uvádí některé důvody, proč mladí učitelé ze škol odcházejí. Hlavním cílem práce je identifikace klíčových momentů a situací v praxích vybraných učitelů na základě provedených polostrukturovaných rozhovorů. Za hlavní zdroj zátěže byla označena problematika kázně, oporou učitelům byly hlavně zájmy a rodina, kolegové. Učitelé zůstali v profesi hlavně díky zájmu o žáky a možnosti seberozvoje.
Teacher's retrospective look at the beginnings in profession
Keywords: začínající učitel; profesní začátky; učitelská profese; motivace; psychická zátěž; novice teacher; beginnings in the profession; teaching profession; motivation; sources of stress