Tranzitní období v životě osob s kombinovaným postižením: Tranzitní plánování přechodu ze speciálního vzdělávání do běžného vzdělávacího proudu - Rybová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tranzitního období u osoby s kombinovaným postižením, konkrétně lehkým mentálním postižením a narušením komunikační schopnosti (dále jen ,,NKS"), a to přechodem ze speciální internátní školy logopedické na 2. stupeň běžné základní školy s denní docházkou. V práci se snažím nastínit nejvíce problematické oblasti, se kterými byl konkrétní vybraný žák konfrontován v tranzitním období a uvádím využité kompenzační mechanismy. Dále se pokouším navrhnout i jiné formy kompenzace, které by mohly být u konkrétního žáka v tranzitním období přínosné. V závěru popisuji současný stav u sledovaného žáka a prognózu jeho uplatnění v budoucím profesním životě.
Transit period in the lives of people with combined disabilities: Transition planning of the transition from special education to the ordinary educational process
Keywords: Tranzitní období; kombinované postižení; ZŠ běžného typu; ZŠ speciální; vývojová dysfázie; lehká mentální retardace; Transit period; combined disability; Primary school; Special primary schools; developmental dysphasia; light mental retardation