Krevní paraziti rejnoků na Svalbardu - Jakešová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá poznatky krevních parazitů ryb a paryb. V tomto případě zejména rejnoka Amblyraja radiata. Krevní nátěry ryb a paryb pro tuto studii byly získány ze Svalbardu, kterým se zabývám v úvodu. V teoretické části popisuji rozdělení paryb, dále popisuji obecně parasitismus. V dalším popisu zmiňuji krevní parazity, motolice a hlístice které se také mohou objevovat v krvi obratlovců. Mezi krevní parazity patří i Haemogregarina delagei, který je jediným parazitem nalezeným na krevních roztěrech rejnoka A. radiata, a Desseria myoxocephali u vranky Myoxocephalus scorpius. Na Svalbardu jsou A. radiata infikovány H. delagei s vysokou prevalencí (90 %). V praktické části jsem se zabývala všemi kroky vedoucími k získání části sekvence genu pro 18S rRNA. Vyizolovanou DNA z krve rejnoků jsem přidala do několika různých směsí PCR, které se lišily použitou polymerázou, pufrem nebo primery. Velikost získaných PCR produktů jsem posoudila pomocí agarózové elektorofézy, izolovala je pomocí komerčního typu (Expin Combo, GeneAll) a zaslala na přímé sekvenování firmě Seqme nebo použila pro molekulární klonování. Úspěšně zaklonované úseky DNA jsem izolovala z kompetentních buněk pomocí kitu (Hybrid-Q Plasmid, GeneAll) a nechala opět sekvenovat v servisní firmě Seqme. Sekvence toho parazita jsou nejblíže k Desseria myoxocephali a nasvědčují hypotéze, že Haemogregarina není monofyletickým rodem.
Blood parasites of rays from Svalbard
Keywords: Krevní paraziti; Rybí paraziti; Svalbard; Amblyraja radiata; Haemogregarina delagei; Blood parasites; Fish parasites; Svalbard; Amblyraja radiata; Haemogregarina delagei