HODNOCENÍ FUNKČNOSTI RODINY VE MĚSTE DO 50 000 OBYVATEL DLE FAMILY APGAR DOTAZNÍKU - Vyoralová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení funkčnosti rodiny, která je zde určována prostřednictvím dotazníku Family APGAR. Dotazník byl navržen Gabrielem Smilksteinem v roce 1978. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem lze využít dotazník Family APGAR k hodnocení funkčnosti rodiny žijící ve městě do 50 000 obyvatel. Prostřednictvím výzkumu měla být potvrzena či vyvrácena hypotéza, stanovená na počátku, že dotazník Family APGAR je vhodný k hodnocení funkčnosti rodiny žijící ve městě do 50 000 obyvatel. V teoretické části bakalářské práce je vymezen pojem rodina. Je zde rovněž popisován vývoj rodiny. Část bakalářské práce je věnována funkcím rodiny, mezi které patří funkce biologicko-reprodukční, ekonomicko-zabezpečovací, emocionální a socializačně-výchovná. Dále je zde pojednáváno o vztazích v rodině, o tom jaký má rodina význam pro dítě a naopak jakým přínosem je dítě pro rodinu. V práci je rovněž snaha o popsání vztahu mezi rodičem a dospívajícím dítětem. Součástí teoretické části je i charakteristika rodiny funkční a jsou zde zaznamenány rysy, které vykazují rodiny dysfunkční. V práci není opomenuta ani charakteristika současného rodinného společenství. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na ověření Smilksteinova dotazníku Family APGAR. Název APGAR je složen z počátečních písmen anglických slov a to slov - Adaptability, Partnership, Growth, Affection a Reslove. Potřebná data byla získána prostřednictvím kvantitativního výzkumu uskutečněného mezi dětmi. Průzkum probíhal metodou dotazování, kdy byla použita technika standardizovaného rozhovoru. Respondenti, kteří byli osloveni, spadali do věkové kategorie 12 až 18 let. Hypotéza byla vyvrácena. Dotazník Family APGAR není vhodným nástrojem k určení funkčnosti rodiny.
EVALUATION OF FAMILY FUNCTIONALITY IN A TOWN UP TO 50 000 INHABITANTS BY THE FAMILY APGAR QUESTIONNAIRE
Keywords: rodina; funkce rodiny; dotazník Family APGAR; město do 50 000 obyvatel; vztahy v rodině; family; family function; Family APGAR questionnaire; a town up to 50 000 inhabitants; relationships in the family