Způsob trávení volného času seniorů v domácím prostředí na Příbramsku - Rybanská, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Má bakalářská práce je zaměřena na trávení volného času seniorů žijících v domácím prostředí na Příbramsku. Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do šesti základních okruhů. V prvním z nich je popráno stáří a stárnutí, ve druhém okruhu jsou popsány veškeré změny spojené se stářím, třetí okruh je věnován demografii stáří, čtvrtý okruh popisuje problém ageismu, pátý okruh popisuje kvalitu života seniorů a v šestém okruhu je popisován volný čas a životní styl seniorů. V šestém okruhu je v podkapitolách rozebráno aktivní stárnutí popisující činnosti seniorů a vzdělávání seniorů v České republice. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jakým způsobem tráví senioři svůj volný čas na Příbramsku. Zda využívají nabízené volnočasové aktivity pro seniory v místě bydliště, jakou mají dostupnost k nabídkám a zda aktivně vyhledávají tyto nabídky nebo zda čekají na nabídku např. od rodiny. Dílčími cíli bylo zjištění, zda jsou více aktivní senioři nebo seniorky a zda mají větší možnosti ve volnočasových aktivitách senioři žijící ve městě nebo na vesnici. K ověření hypotézy jsem využila kvantitativní výzkum. Použila jsem metodu dotazování, techniku strukturovaného dotazníku, popřípadě u některých seniorů byla využita technika strukturovaného rozhovoru, který vycházel z otázek položených v dotazníku. Po vyhodnocení výsledků výzkumu byla první hypotéza týkající se využívání volného času seniory a seniorkami vyvrácena. Prokázalo se, že více využívají volný čas ženy. Druhá hypotéza týkající se větších možností volnočasových aktivit ve městě než na vesnici se potvrdila. Větší možnosti mají senioři žijící ve městě. Z výzkumu tedy vyplývá, že více využívají volný čas seniorky než senioři a senioři žijící ve městě mají více volnočasových aktivit než senioři žijící na vesnici.
The Way of Spending Free Time of Seniors Living in the Home Environment of Pribram
Keywords: Příbram; senioři; stáří; volný čas; aging; elderly; free time; Příbram