Analýza vlivu lokality poutních míst na současnou míru religiozity na Moravě - Kokejl, Karel (Jihočeská univerzita, 2017)
KOKEJL, K. (2016): Analýza vlivu lokalit poutních míst na současnou míru religiozity na Moravě. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, pedagogická fakulta, katedra geografie, s. 51. Tato bakalářská práce zkoumá pomocí statistické analýzy vliv poutních míst na religiozitu obyvatel obcí, na jejichž území je poutní místo lokalizováno. V úvodu jsou stanoveny cíle a hypotézy práce. Druhá kapitola obsahuje teoretická východiska práce a diskuzi s literaturou. Následně je uveden historicko-geografický kontext problematiky. V analýze je vliv zkoumán pomocí komparací hodnot religiozity za vybrané obce s poutními místy s celým řešeným územím. Zohledněna je poloha poutních míst v rámci řešeného území a velikost obce. Zkoumán je také vliv různých vlastností poutních míst - poloha v území obce, architektonický charakter a aktivita vyjádřená počtem poutí. Analýza obsahuje také časové srovnání za období 1991-2011. V syntéze jsou poté interpretovány výsledky a vysvětlení zjištěných skutečností. Reflexe stanovených hypotéz a zhodnocení práce jsou obsaženy v závěru. Pro lepší srozumitelnost je práce doplněna o mapy, graf a tabulky.
Analyisis of the influence of pilgrimage places at the level of religiosity in Moravia
Keywords: poutní místo; poutnictví; religiozita; církev; Morava; Key words: pilgrimage site; pilgrimage; religiosity; church; Moravia