Sociální exkluze nezaměstnaných osob se zdravotním postižením - Novák, Ivo (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou sociální exkluze nezaměstnaných osob se zdravotním postižením. První část práce je teoretického charakteru. První část práce popisuje problematiku nezaměstnanosti a její typy. Dále práce popisuje sociální exkluzi, její dimenze a možné formy. Diplomová práce obsahuje specifika sociální exkluze nezaměstnaných osob se zdravotním postižením. Hlavní částí práce jsou psychologické, sociální a ekonomicko-etické roviny dopadů sociální exkluze na život osob se zdravotním postižením. Práce dále popisuje sociální politiku ve vztahu k osobám se zdravotním postižením. Druhá část práce je prakticky zaměřena. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na ekonomické možnosti nezaměstnaných osob se zdravotním postižením v okrese Tábor.
Social exclusion of unemployed persons with disabilities
Keywords: osoba se zdravotním postižením; sociální exkluze; nezaměstnanost; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; zákon o zaměstnanosti; faktory sociální exkluze; disabled person; social exclusion; unemployment; employing disabled people; the law about the unemployment; factors of social exclusion